XVII MAJÓWKA ROZTOCZAŃSKA – 1 MAJA – KRASNOBRODZKI PIKNIK KULINARNY

O godz. 15.00 na placu Siekluckiego rozpoczął się „Krasnobrodzki Piknik Kulinarny”, składający się z dwóch głównych części – artystycznej i kulinarnej.
Część artystyczna
W programie artystycznej części pikniku były prezentacje wokalne najmłodszych uczestników zajęć prowadzonych w Krasnobrodzkim Domu Kultury przez Anetę Krupa. Wystąpiły: Karolina Korzeniowska, Rose Osterkamp-Mielniczek, Nina Osterkamp-Mielniczek, Mia Osterkamp-Mielniczek, Julia Łasocha, Blanka Gontarz, Julia Skiba, Magdalena Maruszak, Oliwia Gielmuda, Aleksandra Tabała, Martyna Bełz, Oliwia Hałasa i Iga Piotrowska. Ich występy zostały nagrodzone brawami.
W dalszej części był czas na zabawy oraz animacje dla dzieci i rodziców prowadzone przez instruktorki KDK Mariolę Kawecką i Marzenę Mazurek. Udział w nich był nagradzany upominkami.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniły zaproszone zespoły. Jako pierwszy wystąpił zespół wokalno-instrumentalny „Kapela Bełżecka” prezentując zróżnicowany repertuarowo program. W dalszej części Majówki wystąpił, znany już krasnobrodzkiej publiczności zespół „ShowMen Szopinek”.
Występy zespołów zostały miło przyjęte przez publiczność, która śpiewała razem z nimi znane i lubiane utwory, m. in. z okresu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Wesołe rytmy oraz zaproszenia skierowane do publiczności zachęciły uczestników pikniku nie tylko do śpiewania, ale również do tańców i wspólnej zabawy.
Po występach zespołów miłośnicy tańca mieli możliwość dalszej zabawy, tym razem przy muzyce, którą prezentował DJ RedLight. Było wielu, którzy skorzystali z tej okazji i bawili się do godziny 22.00.
Dodatkową atrakcję pikniku, szczególnie dla dzieci przygotowali strażacy z OSP Krasnobród, którzy zabezpieczali piknik. Umożliwili chętnym możliwość poznania wyposażenia strażackiego samochodu bojowego, wejście do jego wnętrza, czy też przymierzenie hełmu strażackiego. Chętnych do skorzystania z tej propozycji było wielu.
Z myślą o dzieciach ustawione też były dwie dmuchane zjeżdżalnie, z których chętnie korzystały. Była też wata cukrowa i popcorn.

Pierwsza impreza na naszej scenie mobilnej
Podczas XVII Majówki Roztoczańskiej po raz pierwszy była wykorzystana nowa scena mobilna zakupiona przez KDK w 2021 roku w ramach projektu pn. „Krasnobrodzka kultura w plenerze – zakup sceny mobilnej na potrzeby wydarzeń i edukacji kulturalnej” dofinansowanego z programu Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu „Infrastruktura domów kultury”.
Powierzchnia sceny to 48 m2 (8 m x 6 m) i wysokość – 5 m.
Koszt jej zakupu wyniósł 120 204,21 zł brutto. Oprócz dofinansowania z MKDNiS w kwocie 52 084,49 zł
zakup był sfinansowany także z budżetu Gminy Krasnobród w wysokości 58 119,72 zł oraz wsparcia finansowego firmy Rodowita z Roztocza, która przeznaczyła na ten cel 10 000,00 zł.

Prezentacje kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń
Podczas pikniku było nie tylko wesoło, ale również i smacznie. Różne smakołyki przygotowali członkowie Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń działających na terenie gminy Krasnobród.
Swoje stoiska miały następujące organizacje pozarządowe, które serwowały następujące dania i przekąski:
KGW Grabnik – grochówka, golonka w słoiku, pierogi z kaszą, ciasta – piernik i szarlotka oraz kawa i herbata;
KGW Zielone – dania gorące: zupa „chłopski garnek”, kapusta biała, bigos, pierogi pierogi pieczone, ser wędzony, woda z miętą i cytryną oraz ciasta;
KGW Stara Huta – bigos, pierogi z kaszą gryczaną, pierogi soczewicą, cebularze oraz ciasta: z brzoskwiniami, miodownik, karmelowe, sernik;
KGW Hutki – ciasta;
KGW Krasnobród – grochówka, gofry, kawa i herbata;
Stowarzyszenie Klub 50 Plus z Krasnobrodu – zupa szczawiowa, sałatki, ciasta, pierogi, rolada.
Chętnych do degustacji nie brakowało. Każdy mógł znaleźć coś pysznego dla siebie. Że było pysznie nie ma wątpliwości, bo wszystko co przedstawiciele wyżej wymienionych organizacji przygotowali zniknęło ze stoisk.

Konkurs kulinarny „Ziemniaczane smaki”
Oprócz przygotowania i obsługi stoisk kulinarnych KGW i stowarzyszenia wzięły udział również w Konkursie kulinarnym „Ziemniaczane smaki”. Uczestnicy zobowiązani byli do przygotowania potrawy, której głównym składnikiem są ziemniaki.
Celem konkursu były: promocja tradycyjnych, lokalnych produktów i potraw, prezentacja kuchni tradycyjnej, popularyzacja i pogłębianie wiedzy kulinarnej, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych, aktywizacja i integracja społeczności lokalnych.
Dania konkursowe oceniali kucharze z wieloletnim doświadczeniem: Andrzej Kasprzyk – przewodniczący i Krzysztof Czapla oraz zastępca burmistrza Krasnobrodu Janusz Oś.
Jurorzy mieli trudne zadanie do wykonania, bo wszystkie dania były bardzo smaczne.
Biorąc pod uwagę nie tylko smak, ale również takie czynniki jak: właściwy dobór składników i wykorzystanie lokalnych surowców, związek z regionem i tradycją, oryginalność, stopień trudności przyrządzania, estetyka, sposób serwowania, kolorystyka, wrażenie ogólne, Komisja ustaliła następujący werdykt:

I Miejsce
KGW HUTKI
za Pieczonego ziemniaka faszerowanego
Nagroda 500 zł

II Miejsce
KGW STARA HUTA
za Babkę ziemniaczaną
Nagroda 400 zł

III Miejsce
STOWARZYSZENIE KLUB 50 PLUS z Krasnobrodu
za Fuszer
nagroda 300 zł

oraz 3 równorzędne wyróżnienia i nagrody po 200 zł
które otrzymują:

KGW Krasnobród
za Kartoflankę krasnobrodzką

KGW ZIELONE
za Pierogi z pokrzywą

KGW GRABNIK
za Faszerowane ziemniaki w mundurkach


Ogłoszenia wyników i wręczenia nagród dokonali Burmistrz Krasnobrodu Kazimierz Misztal oraz jurorzy Andrzej Kasprzyk i Krzysztof Czapla. Wszyscy uczestnicy oprócz nagród finansowych otrzymali również pamiątkowe dyplomy.
Burmistrz podziękował uczestnikom za udział w konkursie, a jurorom za pracę w komisji oceniającej oraz pogratulował laureatom i wyróżnionym.

Galeria

Może Ci się również spodoba

Skip to content