WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO „Z KASZĄ GRYCZANĄ W ROLI GŁÓWNEJ”

Jednym z punktów programu XVIII Majówki Roztoczańskiej w Krasnobrodzie był piknik kulinarny i organizowany w jego ramach konkurs kulinarny „Z kaszą gryczaną w roli głównej”, który odbył się w niedzielę 30 kwietnia 2023 r.
Konkurs zorganizowany był z myślą o organizacjach pozarządowych z terenu miasta i gminy Krasnobród i miał na celu: 1) promocję tradycyjnych, lokalnych produktów i potraw, 2) prezentację kuchni tradycyjnej, 3) popularyzację i pogłębianie wiedzy kulinarnej, 4) wymianę doświadczeń i przepisów kulinarnych, 4) aktywizację i integrację lokalnych społeczności.
Cieszył się on dużym zainteresowaniem, bo wzięło w nim udział aż 10 organizacji, w tym 8 KGW oraz 2 stowarzyszenia.
Dania konkursowe oceniała komisja konkursowa w składzie: Adam Dziura – kucharz, z wieloletnim doświadczeniem, „Mobilny kucharz”, który prowadzi warsztaty kulinarne, gotowanie w Twoim domu, cateringi (przewodniczący komisji) oraz członkowie: Aneta Krupa – instruktor KDK, technik technologii żywienia, uczestniczka telewizyjnego programu kulinarnego „Ugotowani” i Kazimierz Misztal – Burmistrz Krasnobrodu.
Uwzględniając takie elementy jak: smak, właściwy dobór składników i wykorzystanie lokalnych surowców, związek z regionem i tradycją, oryginalność, stopień trudności przyrządzania, estetykę i sposób serwowania, komisja wyłoniła laureatów i przyznała nagrody:

I Miejsce – KGW „Leśne Echo” HUCISKO
za gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i sosem grzybowym
Nagroda 500 zł

II Miejsce – KGW GRABNIK
za gryczaki z tartymi ziemniakami
Nagroda 400 zł

III Miejsce – KGW Krasnobród
za gołąbki z kaszą gryczaną w sosie borowikowym
nagroda 300 zł

Ponadto komisja konkursowa przyznała 7 równorzędnych wyróżnień i nagrody po 200 zł, które otrzymali:

KGW Zielone
za gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

KGW HUTKI
za kotlety hryczyniaki

KGW WÓLKA HUSIŃSKA
za kotlety gryczane w sosie grzybowym

KGW STARA HUTA
za kotlety z kaszą gryczaną i soczewicą oraz sosem grzybowym

KGW „Słodkie Malinki” MAJDAN WIELKI
za kaszankę swojską

STOWARZYSZENIE KLUB 50 PLUS Z KRASNOBRODU
za kotlety z kaszy gryczanej w sosie grzybowym

KRASNOBRODZKIE STOWARZYSZENIE TURYSTYCZNE
za gryczany pieróg z Dominikańskiej

Wyniki ogłosiła dyrektor KDK Mariola Czapla, a wręczenia nagród dokonali jurorzy : Burmistrz Kazimierz Misztal, Adam Dziura i Aneta Krupa. Wszyscy uczestnicy oprócz nagród finansowych otrzymali również pamiątkowe dyplomy.
Burmistrz pogratulował laureatom i podziękował wszystkim uczestnikom za udział w konkursie. Były też podziękowania dla jurorów za 
pracę w komisji

GALERIA

Możesz również polubić…

Skip to content