V PIKNIK KULINARNY w ramach XX MAJÓWKI ROZTOCZAŃSKIEJ

Zwieńczeniem tegorocznej Majówki w Krasnobrodzie był V Krasnobrodzki Piknik Kulinarny, który odbył się 4 maja na placu Siekluckiego, w samym sercu miasta. Wydarzenie przyciągnęło mieszkańców i turystów, oferując mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Piknik rozpoczął się występem utalentowanych dzieci z koła wokalnego Krasnobrodzkiego Domu Kultury, działającego pod kierunkiem Roksany Skynowej.
Następnie na uczestników czekały liczne atrakcje – konkursy dla dzieci i całych rodzin, a także kulinarne smakołyki serwowane na stoiskach przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i lokalne stowarzyszenia. Następnie na scenie pojawił się zespół Odysseya, który rozgrzał publiczność pierwszą częścią swojego koncertu.
Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację w konkursie „Jaś z fasolą – z grochem w roli głównej”. Jury w składzie: Adam Dziura (przewodniczący) – kucharz, właściciel firmy „Mobilny Kucharz”, prowadzący warsztaty kulinarne, usługi gotowania w domu oraz catering, Anna Piechowiak – przedstawicielka Sanatorium Rehabilitacyjnego im. Janusza Korczaka w Krasnobrodzie i Alina Kłyż – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Zielonem po degustacji potraw konkursowych wytypowało zwycięzców.
Wyniki konkursu ogłosił burmistrz Krasnobrodu Kazimierz Misztal, który wraz z dyrektor KDK Mariolą Czaplą wręczył nagrody i pamiątkowe dyplomy doceniając kreatywność lokalnych kucharzy.
W tym miejscu należy dodać, że tę część pikniku zorganizowano z myślą o organizacjach pozarządowych z terenu miasta i gminy Krasnobród. Celem było promowanie tradycyjnych, lokalnych produktów i potraw, prezentacja kuchni tradycyjnej, popularyzacja i pogłębianie wiedzy kulinarnej, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych, oraz aktywizacja i integracja lokalnych społeczności.
Po gratulacjach i pamiątkowym zdjęciu nadszedł czas na kolejną porcję muzyki. Na scenę kontynuując muzyczną ucztę powrócił zespół Odysseya.
Potem nadszedł czas na gwiazdę wieczoru i publiczność powitała gromkimi brawami niezastąpionego Macieja Miecznikowskiego, który rozpoczął swój występ o godz. 20:00. Artysta oczarował publiczność charyzmatycznym głosem, sceniczną energią i wyjątkową atmosferą koncertu, dostarczając niezapomnianych wrażeń.
Ostatni dzień XX Majówki Roztoczańskiej był pełen smaków, muzyki i rodzinnej atmosfery.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za obecność i wspólne świętowanie!

Wyniki konkursu kulinarnego „Jaś z fasolą – z grochem w roli głównej”

Po wnikliwej ocenie zgłoszonych potraw, komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:
🥇 I miejsce – nagroda w wysokości 500,00 zł
Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Hucie
za pierogi z fasolą
🥈 II miejsce – nagroda w wysokości 400,00 zł
Koło Gospodyń Wiejskich w Grabniku
za barszcz ukraiński
🥉 III miejsce – nagroda w wysokości 300,00 zł
KGW „Słodkie Malinki” w Majdanie Wielkim
za fasolkę po bretońsku
🎖️ Dodatkowo, komisja postanowiła przyznać dwie równorzędne nagrody za udział w konkursie w wysokości 200,00 zł każda, które otrzymali:
– KGW „Leśne Echo” w Hucisku – za zupę biwakową „Jaś z fasolą”
– Krasnobrodzkie Stowarzyszenie Turystyczne – za fasolkę po bretońsku
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy pomysłowości, kulinarnego kunsztu i pielęgnowania lokalnych tradycji!

Galeria

Możesz również polubić…

Przejdź do treści